Innovation kræver arkitekter

Udvikling og innovation skal ind i hverdagen - og det kræver ledere, der skaber de rammer og det miljø, medarbejdere og innovation kan trives i.

(Advarsel: Jeg bruger ordet “innovation” en del i denne omgang. Hvis du har det svært med det (jeg kender følelsen…) og synes, at eksempelvis “udvikling” lyder bedre (sådan har jeg det selv til tider), så erstatter du det bare med det 😉)

Som jeg nævnte i mit første nyhedsbrev, er jeg i gang med at læse ‘Non-Bullshit Innovation’ af David Rowan. (Faktisk er jeg netop blevet færdig med den, og du kan læse min anmeldelse og se nogle af mine noter fra bogen.)

Bogen er en tour-de-force igennem reelle og store (nogle nok for store til, at man kan relatere til dem) innovationsprojekter forskellige steder i verden.

Nogle af kapitlerne er bedre end andre, men sådan er det jo.

Anyway, i kapitlet om “serendipity” (på dansk “lykketræf”) faldt jeg over denne interessante passage:

“Greg Brandeau was VP of technology at Pixar working closely with Jobs, who had previously hired him at his computer company NeXT. Since then he’s spent ten years studying what it takes to transform organizations to create new value. True innovation leaders, Breandeau tells me […] see their role not as the visionaries but as the creators of an environment in which others can thrive. They look beyond short-term stock-market pressures to focus not on what the business should be doing, but what it potentially could be doing.”

Brandeau er i øvrigt medforfatter til bogen ‘Collective Genius: The Art and Practice of Leading Innovation’. I forbindelse med udgivelsen af bogen (juni 2014) skrev forfatterne en artikel med samme titel hos Harvard Business Review - der også udgav bogen.

Innovation i hverdagen

Pointen med, at lederen skal se sig selv som en, der skaber det miljø, andre trives i, fik mig til at tænke på en anden bog, der også blev udgivet på Harvard Business Review; ‘Innovation As Usual’ (fra 2013), der har danske Thomas Wedell-Wedellsborg som medforfatter.

I bogen, der baserer sig på en lang række studier af og erfaringer med arbejdet med innovation, arbejder forfatterne med begrebet innovationsarkitekt. Som Harvard Business Review skriver i deres omtale af bogen:

“They recommend that leaders at all levels become ‘innovation architects,’ creating an ecosystem in which people engage in key innovation behaviors as part of their daily work. In short, this book is about getting to a state of "innovation as usual," where regular employees--in jobs like finance, marketing, sales, or operations--make innovation happen in a way that's both systemic and sustainable.”

Det skal man gøre i stedet for de klassiske “højt til loftet” “ude i byen”-seancer med brainstorms, og hvad den ellers kan trække. Dem kender vi vist allesammen, og vi har nok allesammen eksempler på, at de ikke virker.

I stedet skal innovationen og udviklingen flytte ind i organisationen og blive en del af det daglige arbejde - derfor hedder bogen “as usual”. Jeg har tidligere skrevet om, at “Jeres ‘Innovation Lab’ skal være selvkørende – eller en del af forretningen” - og jeg havde bogen med som en anbefaling i min julekalender fra 2018.

Innovér → Implementér

Jeg havde det også med som en pointe i en anden artikel, hvor jeg skrev om, at dem, der innoverer, også børe være dem, der implementerer (blandt andet med udgangspunkt i mine egne erfaringer). Det gælder om at undgå den friktion, forsinkelse og intern modstand, der vil være ved de kritiske overleveringer i organisationen.

Lige såvel som websites og softwareprodukter har brug for informationsarkitektur, har organisationer brug for innovationsarkitektur; hvordan bedømmer vi, om en idé er god? Hvad prioriterer vi efter? Hvordan sikrer vi opbakning i organisationen? Hvordan sørger vi for, at de rigtige mennesker bærer den igennem? Og hvordan holder vi momentum efter lanceringen? Listen fortsætter :)

Derfor har organisationer selvfølgelig også brug for nogle, der ejer og plejer den arkitektur.

Tak fordi, du læser med.
Bedste hilsner fra Lars

— Mere om mig: larskjensen.dk

Tidligere Bedre Ledelse-nyhedsbreve: